Saturday, June 15, 2013

The road not taken.

(Salam...)

Jalan yang tak diambil orang. Lalu jalan yang orang tak lalu memang sepi, (akan) rasa sunyi, tapi tak semestinya jalan mati...

Memandu lah, menunggang lah, berbasikal lah, berlari lah, berjalan lah, merangkak lah. Kalau penat sangat berhenti lah, rehat lah. Duduk lah, baring lah. Kalau tak tahan sangat menangis lah, meraung lah. Kalau geram sangat menjerit lah. Buat lah.

Tapi jangan pernah menyesal. Sebab walau apa pun yang jadi, apa yang kau hadap masa lalu di jalan yang orang tak lalu itu, orang lain tak hadap. Apa yang kau hilang masa itu, orang lain tak hilang. Jadi apa yang kau dapat pun, orang lain tak dapat.

Daripada kau habiskan masa fikir apa yang kau hilang, mungkin lebih baik kau habiskan masa fikir apa yang kau dapat. Sebab kalau pun kau menyesal, kau dah hilang pun apa yang kau hilang. Kalau kau sayang sangat apa yang kau hilang, kau usaha lah dapatkan balik. Itu lebih baik dari kau sekadar duduk mengenang.

Tapi kalau kau mampu lepaskan, mana tahu kau boleh usahakan sesuatu yang lebih baik. Lepas kau habiskan seberapa banyak atau sedikit pun masa sepanjang melalui jalan yang tak diambil orang itu, mustahil kau tak terjumpa apa-apa yang tak dijumpa kebanyakan orang lain yang tak lalu jalan itu. Mesti ada sesuatu.

Tapi tentang itu, kau tak boleh tanya aku, sebab aku tak lalu jalan yang kau lalu. Kalau aku pun lalu jalan yang kau lalu, bermakna kau dan aku tak lalu jalan yang tak diambil orang lah, kan!

*you don't neccessarily remove your past, just face the present and deal with the future... it's something i learnt, on the not-taken-road.

1 comment:

  1. Best! Macam cerita akak sekarang degree in economy x banyak orang amik... dari fikir ramai orang senang ambil yang mereka rasa senang nak score baik akak amik yang susah nak score biar orang tengok kita walaupun susah tetapi kalau kita tak pernah mengeluh dan teruskan perjuangan in shaa allah DIA akan permudahkan :)Ayat yang simple but sangat bermakna Thanks Fidzah bagi akak semangat balik !

    ReplyDelete