Thursday, September 11, 2014

Lepaskan dulu dengan baik.

Dengan ini aku fikir mungkin bola tampar patut dilepaskan.

Tengokkan diorang baca Al-Quran macam seronok sangat.
Teringat bacaan majalah pagi tadi, tentang hiburan asasi ; iman, takwa & amal tu semua hiburan bagi hamba Allah. Benda-benda lain cuma hiburan sampingan.
Jadi aku kira bola tampar, masum, kejayaan, nama dan semua yang aku kejar selama ini, itu cuma hiburan sampingan.
Dan ada ruang untuk aku dapatkan hiburan asasi ini, sekarang. Cuma aku, nak atau tak nak.
Samada aku akan pilih hiburan sampingan atas hiburan asasi, atau aku pilih hiburan asasi atas hiburan sampingan.
Keadaan aku akan jadi dua cabang.

Kalau aku pilih cabang pertama, hiburan sampingan atas hiburan asasi... masa latihan rutin akan halang masa untuk aku dapatkan hiburan asasi. Lagi-lagi lima hari seminggu... cuma akan tinggal dua hari untuk hiburan asasi. Tapi andai kata aku bosan dengan bola tampar, aku boleh berhenti bila-bila masa dan kembali pada hiburan asasi aku untuk recharge. Dan aku masih boleh tingkatkan prestasi dan kemajuan dalam bidang ni, dalam sukan. Jadi atlet ipt memang impian semua orang yang main sukan, aku kira. Cuma peluang datang dengan tidak. Dan sekarang peluang aku datang.

Kalau aku pilih cabang kedua, aku mesti lepaskan bola tampar... dan angan-angan atau impian aku nak jadi atlet ipt. Dulu aku tak ada masa sebab terikat dengan Komander Kesatria, tapi sekarang aku ada banyak masa. Dan aku ada peluang ni. Nak lepaskan memang berat. Tapi kalau aku pilih jalan ni sebab nak kejar hiburan asasi aku, nak kejar tenang dan aman yang aku dapat masa lepak kat masjid unisza waktu diorang tengah buat latihan bola tampar setiap malam, tak keterlaluan kan? Mungkin ada masa syaitan akan bisikkan kata-kata bosan pada aku, kata-kata kesal dalam hati, kata-kata rindu untuk main, dahagakan cabaran bertanding, dan buat aku ragu dengan keputusan aku. Itu aku tahu akan kena hadapi kalau lepaskan peluang ni semudah tu sekarang.

Nak pilih ini pun banyak fikir. Aku takut sesal lepas buat keputusan. Kalau aku pilih yang pertama, aku takut ini sebenarnya hidayah untuk aku dekatkan diri dengan Allah tapi aku berkeras nak join bola tampar tu kononnya nakkan cabaran. Rugi tak aku kalau itu hakikatnya? Sebab masuk semester ini dah banyak sangat yang Allah bagi sampai aku jadi mudah semudahnya nak dekatkan diri dengan Allah. Memang bila aku dah tak nak main nanti aku boleh berhenti, mungkin lepas habis masum aku boleh berhenti. Tapi macam mana kalau masa itu hati aku dah mati? Dah tak nak sungguh-sungguh pergi majlis-majlis ilmu Allah... atau Allah tutupkan semua pintu sampai aku jadi sempit, banyak kerja lain sampai tak sempat pergi majlis-majlis tu. Nauzubillah min zalik, tapi semuanya berkemungkinan, terpulang pada pilihan aku sekarang.

Sedang kalau aku pilih yang kedua, aku takut sampai masa nanti aku termakan bisikan syaitan kata aku tak guna, masih tak ada apa-apa pencapaian. Utamakan belajar pun masih tak dekan. Tinggalkan main sampai keboring-boringan pun masih rasa kosong. Tak ambil peluang bila diberi. Tak bijak ukur situasi. Mungkin kalau dulu aku kejarkan cita-cita kecil yang sedikit mencabar ini, aku lebih tabah bersedia hadapi perkara-perkara besar yang lain. Mungkin cabaran bola tampar ini nak uji sejauh mana aku sanggup berkorban untuk kejar citaan aku. Tak tahu. Tak tahu. Tak tahu.

Mudah-mudahan aku ditetapkan hati atas apa yang aku pilih. Kalau hari ini aku ingat nak sediakan diri untuk hari-hari yang lebih besar di akhirat, aku harap saat syaitan bisikkan benda-benda yang aku takutkan itu aku ingat atas dasar apa aku buat pilihan hari ini. Kalau hari ini aku rasa pilihan aku adalah yang aku rasakan terbaik, aku harap masa syaitan api-apikan aku nanti aku ingat kenapa aku rasa ini pilihan yang terbaik.

Jadi untuk hadapi era-era syaitan memperkecilkan aku, mungkin aku patut cari sesuatu yang boleh beri aku pencapaian sedikit - walau tak sebesar jadi atlet ipt. Mungkin aku patut serius buat sesuatu yang aku minat juga, tapi tak sampai demand masa aku sampai tahap mintak ketepikan hiburan asasi yang sebenarnya. Dah ada. Maka instead of sambung bola tampar, mungkin lebih baik aku hitamkan tali pinggang tae kwon do aku yang cuma perlukan masa aku cuma dua hari dalam seminggu. Jadi aku ada lima hari untuk majlis-majlis ilmu kat masjid unisza atau kat mana-manalah. Itu masih dalam lingkungan minat aku, dan ada pencapaian juga kalau dah hitam sedang tahap aku cuma tinggal setingkat lagi untuk hitam.

Alhamdulillah untuk penerangan kali ini. Fikir untuk menjawab monolog sendiri. Tulis untuk ingatkan diri sendiri. Sebab aku short-term memory, tambah pula manusia yang memang cepat lupa.

No comments:

Post a Comment