Thursday, July 12, 2012

Latihan Ikhtiar Hidup & Keyakinan Diri.

Kira-kira 3.00pm nanti pelatih-pelatih HBU 131 Puncak Perdana & Puncak Alam akan gerak ke Benta, Pahang untuk aktiviti wajib Kesatria Negara 3. Aku... dengan 2 lagi komander Puncak Perdana dan beberapa komander Puncak Alam ikut sama, tapi sebagai pengiring. Dengar aktiviti macam seronok, tapi tengok dulu lah budak-budak ini macam mana. Sebab angka 160 bagi aku memang agak ramai untuk dibawa sekaligus, tapi tengoklah nanti macam mana, mampu tak mampu.

Macam mana pun, bukan angka itu yang buat aku gusar... tapi hal lain. Besar angka boleh jadi cabaran, tapi besar kepala boleh bawa kekacauan. Memang dah disahkan oleh tuan punya badan (seorang antara pelatih yang menunjukkan belang dalam twitter - twitter je?) yang merupakan pelatih HBU 131 dari kampus seberang. Bukanlah aku di sini nak menghentam dia, tapi segala yang dikata dalam twitter adalah annoying. Bukan cuma sebagai komander aku fikir dia annoying, tapi sebagai manusia. 

Macam mana dia annoying? Dia mengutuk dengan sepenuh hati, boleh kata mungkin itu perkara yang dia paling benci dalam hidup. Tapi... benci-benci sangat pun, dengan benda itu jugalah dia hidup. Maka dia mensia-siakan semua yang ada dalam perkara yang dia benci itu, meski sebenarnya banyak manfaat kat situ. Dia mungkin tak pernah dengar atau lupa, 'boleh jadi sesuatu perkara itu sangat bermanfaat bagi kita sedangkan kita amat membencinya'. Jadi aku kasihan sangat pada dia.

Sebab dia dah meluahkan kebencian dengan sepenuh hati pada perkara yang dah jadi sebahagian dalam hidup dia, dan yang juga dah jadi sebahagian dalam hidup aku (kecuali perspektif dia pada perkara -Kesatria- itu adalah berbeza dengan aku). Sebab dia dah mencarut dengan bersungguh-sungguh pada perkara itu. Sebab dia dah memaki hamun dan mencaci carut pada perkara itu. Sebab dia dah mencari segala keburukan atau negativiti dalam perkara itu. Maka dia akan terlepas banyak kebaikan atau positiviti yang sebenarnya terkandung dalam perkara itu. Maka dia akan terlepas segala manfaat yang tersembunyi dalam perkara itu. 

Sebab dia dah block mind-setting dia. Sebab dia dah tutup pintu hati dia. Sebab dia dah cetekkan minda dia. Sayang sangat... sebab dia terlepas apa yang akan datang depan mata dia.

dan kenyataan di sini... semua yang dia buat adalah kerana rasa tak puas hati dengan para komander yang pada fikiran dia annoying. Mungkin itulah... hakikat. Macam mana dia rasa annoying dengan komander-komander itu, macam itulah dia sendiri adalah seorang yang annoying dalam hal-hal lain. Dan mungkin jika dibacanya ini, dia akan fikir "ah...kisah pulak aku!". Kalau tak kisah, sudah... tak payah aku cerita panjang lagi.

Itulah... yang menyedihkan bila aku lihat pelatih-pelatih itu di padang kawad. Meski bukan setiap mereka berfikiran sebegitu, tak mustahil mereka salah satu dari golongan itu. Dan aku? Mungkin aku sendiri... cuma bukan dalam hal Kesatria lah... sebab aku banyak belajar dari Kesatria (dan percaya lah, aku tak maksudkan belajar yang macam heaven tu, tapi belajar dalam situasi2 yg memang gila!). Kegilaan-kegilaan itulah yang lama-lama membiasakan aku atau mungkin lebih tepat kami (komander2), dengan situasi-situasi yang gila. Jadi bila berdepan dengan situasi yang sedikit keluar dari kawalan, kami belum perlu melatah. 

Sebagai contoh lah... mungkin pelatih-pelatih benci cacian makian yang dihambur pada mereka ada kalanya (bukan kami tak tahu kamu benci, kami tahu sangat), tapi dengan cacian makian itu dulu kami belajar erti sabar, erti tabah, erti kuat dan erti macam-macam yang takkan dapat difaham cuma dengan kamus. Apa yang datang, terpulang pada kita untuk jadikan sebagai apa. Kalau kita jadikan rungutan, maka ia jadi kebengangan. Kalau kita jadikan kekurangan, maka ia jadi kebencian. Tapi kalau kita jadikan cabaran, maka ia jadi pengalaman. Yang datang tetap datang, bukannya kalau kita benci perkara itu, ia tak akan datang lagi... jadi lagi sekali aku kata, rugilah kalau kita jadikan perkara-perkara yang datang itu negatif sedangkan ia boleh jadi positif. Sakit memanglah sakit masa kena itu, tapi kalau dijadikan dendam, sakit itu berterusanlah kot... bukan ke lagi sakit?

Kali ini, di sini aku isukan pelatih yang seorang ini bukanlah untuk hentam dia - sekali lagi aku kata. Cuma aku rasa dia pencetus idea aku kali ini. Dengan kutukan dia yang bersungguh-sungguh seolah-olah itu adalah perkara-paling-teruk, mimpi-paling-buruk, dia buat aku berminat untuk dengar lagi kutukan-kutukan dia. Tapi sayang, lepas tahu salah seorang follower twitter dia  -yang follow dia sebab dia follow follower itu dulu- , adalah komander  -yakni kompenimate aku- , dia terus unfollow dan privatekan twiter dia supaya kompenimate aku tak dapat baca dah apa yang dia nak rungut pasal Kesatria lagi - dalam twitter JE. 

*dan yang paling lucu lah... lepas dia unfollow kawan aku (sebab kawan aku "hai" dia dengan peace dan mengaku komander) tu, tiba-tiba kawan pelatih tu follow twitter kawan aku. tapi kawan pelatih tu terus unfollow kawan aku lepas kawan aku kata, "suruh kawan awak stalk saya pulak, motif sgt...". 
*cerita pelatih zaman sekarang... orang macam ini... ada, kan?

No comments:

Post a Comment