Sunday, December 22, 2013

Destini.

Yang sudah tu sudah. Yang patut buat pun sudah (ada sikit2 belum tapi aku masih berusaha jadi tak apa).

Buka balik akaun twitter lepas aku matikan apa-apa yang tak perlu, berderet berita TLDM (sebab aku follow official page dia). Huhuhu... tengok pakcik yang berkenaan pakai seragam putih tu, terdetik juga. Tapi tak apa. Aku cuma kena sabar. Aku memang kena sabar, kan? Lepas habis belajar, aku boleh cuba lagi. Memang kemungkinan tu agak rendah, tapi kalau dah tu yang terbaik untuk aku, ikut mana pun Allah boleh masukkan aku. Kalau itu memang yang terbaik untuk aku lah, sebab memang Allah akan bagi apa yang terbaik untuk aku. Tapi andai kata memang aku tak dapat jugak, mungkin dah itu memang bukan yang terbaik untuk aku. Kena redha lah.

Kena redha (cakap memang senang). Memang... akan menangis sikit, kecewa sikit, rasa down sikit, rasa frust-gile sikit, rasa macam-macam sikit, tapi destini yang Allah nak bagi, aku tak pernah tahu. Perkara ini, aku harap bila nanti aku terpaksa hadapi kecewa itu, aku diperingatkan tentangnya. Sebab perkara ini memang senang nak dilafaz masa-masa tenang macam ni, tapi bila situasi sebenar tiba, hahaha... emo tak ingat dunia aku ni. Tu lah guna blog ni, "Fidza, ingat... Allah nak bagi sesuatu yang lagi besar dan baik daripada apa yang kau nak sangat tu!"

Hm... bila tengok aku punya rekod entri tahun ni, tak sampai separuh pun dari apa yang aku dah buat tahun lepas. Nampaknya tahun ni aku sangat ketepikan blog ni. Kalau aku nak kejar2 sekarang, sempat tak eh? Kalau hari ni dan seterusnya aku update blog ni setiap hari bagi entri pun, masih tak cukup hari untuk samakan dengan jumlah entri tahun-tahun yang lepas. Oh... itu pun kalau hari-hari update. Nasiblah.

Cerita perkembangan dunia degree ni, minggu ini minggu ulangkaji sebenarnya (study week), sebab tu aku boleh luang masa buat entri baru ni. Bukan tu sangat punca pun hakikatnya, tapi sebab aku... tak tahu nak cakap macam mana jugak ni, hehe... yang sudah tu sudah je, boleh tak?

Nombor ada masalah sikit. Aku akan cuba dapatkan nombor lama (0195) aku balik, tapi tak jamin lah sebab benda ni pun bergantung kat orang juga (sebab nombor tu atas nama dia). Jadi kalau dapat, dapat... Kalau tak dapat, (sobsob) menangis jelah. Nak kata menangis pun tak guna sebenarnya, hidup aku kena teruskan jugaklah. Yang lepas-lepas tu, lepas lah. Yang dah hilang tu pun dah hilang. Aku memang kena teruskan hidup.

Lagipun ia bantu aku untuk 'tinggalkan' perkara-perkara yang aku memang patut tinggalkan pun. Yang sepatutnya aku dah lama tinggalkan, kalau ikut etika nya. Tapi aku yang tak sanggup tinggalkan. Jadi sekarang, sebelum aku berbalik ke masa lepas yang aku dah tinggalkan tu... aku kena tabahkan hati, yakinkan diri, supaya aku tak berbalik semula cuma gara-gara hati masih berbolak lagi.

Bukan cuba, sekarang aku mesti.

No comments:

Post a Comment