Tuesday, July 14, 2015

Pengalaman Pembanci Sambilan.

Di Kuala Kangsar, Pak Yang kata RISDA cari pembanci sambilan, suruh aku cuba minta. Sini lah bermulanya susah payah aku cari orang berkaitan semata-mata nak lengkapkan beratus set borang yang setiap satunya lebih kurang sepuluh muka surat. Nama pun pembanci sambilan, maka kerjanya pun membancilah. Disebabkan bawah RISDA, maka terang-teranglah ini berkaitan kewujudan pokok-pokok getah di seluruh Malaysia. Masa tu memang RISDA satu Malaysia buat bancian untuk update maklumat berkenaan kebun-kebun getah seluruh negara ni. Sebab tu nak ramai orang, aku salah satunya. Tahun 2013 masa itu.

Lepas serahan borang lantikan, kami dibagi taklimat berkumpulan. Habis taklimat, penyelia masing-masing agihkan kami ke kawasan-kawasan yang ditetapkan. Aku dan sepupu aku dapatlah kampung sendiri dan beberapa kampung lain yang dekat dan jauh sikit. Maka pergilah kitorang cari satusatu alamat, jumpa satu-satu pemilik kebun-kebun getah yang ada. Ada yang dah meninggal, jumpa lah warisnya. Awal-awal tu memang rasa seronok tu sebab buat kat kampung sendiri, jumpa pun sedara-sedara sendiri je. Kalau tak tahu rumahnya yang mana, boleh tanya Pak Yang sebab beliau ketua kampung, hehee. Kira masa tu macam jalan-jalan ronda kampung naik motor macam dulu-dulu. Cuma bezanya ni pagi petang, tengahari pun pergi jugak. Tapi tak apalah.

Selesai buat di kampung sendiri, banci kampung-kampung lain. Masa nilah baru kau belajar erti susah payah. Satu, kau dengan diorang memang completely strangers, kalau tak pandai intro diri memang dia tutup pintu depan muka kau. Dan masa nilah, aku belajar dengar keluhan orang. Kami datang nak ambil maklumat je sebenarnya, tapi disebabkan ambil maklumat untuk RISDA, secara tak langsung jadi orang tengah bagi pemilik-pemilik kebun tu. Penyelia pesan kalau diorang tanya apa-apa, mohon datang pejabat tanya dengan orang pejabat lebih elok, mereka lagi tahu. Pernah sekali aku dan sepupu pergi satu rumah ni, tengok macam rumah kosong, macam tak ada orang duduk pun. Takut jugak, entah-entah salah alamat. Ketuk-ketuk, rupanya ada sepasang atuk dan nenek. Cerita atuk ni sentap aku berbulan-bulan. Mustahil aku boleh tahu perkara-perkara macam ni, jumpa orang-orang macam ni kalau aku tak ikut sepupu aku kerja ni. Betapa sempit nya lah dunia aku, sampai boleh tak tahu ada orang yang masih hidup macam ni hari ni. Betapa aku tak ambil tahu hal orang sekeliling, sampai ingatkan semua orang hidup macam biasa.

Kampung terakhir adalah cabaran terbesar. Memang penyelia pun simpan kampung ni, suruh buat sebagai yang terakhir. Aku cuma faham bila dah pergi sendiri. Ini adalah sebuah kampung yang dihuni oleh cuma satu kaum, dan mereka tidak mesra Melayu. Mungkin keadaan tak lah seteruk itu, tapi bila berkaitan aset (kebun getah tu aset mereka jugak), memang susah nak yakinkan mereka. Disebabkan antara maklumat dalam borang yang nak kena isi tu perlukan geran untuk dirujuk, itu jadi masalah besar. Boleh nampak bila kau parking motor depan rumah dia tutup pintu cepat-cepat. Tak sempat intro tak sempat apa pun. Ketuk-ketuk tak nak bukak, ada yang bukak pun katanya tak faham cakap melayu. Zaman ni? Masih tak boleh berbahasa melayu... tahun 2013 ni, kat Malaysia, zaman ni? Macam tu lah aku susah nak percaya, tapi memang betul pun. Dan bukan sedikit, bahkan ramai. Kebanyakan dalam kampung tu. Ini pun perkara baru bagi aku. Dah lah lalu-lalu depan rumah kena sergah dengan anjing, terkejut aku. Sehari dua nak adapt tu lah. Sampai tahap maklumat kami sikit sangat, penyelia pun turun padang. Untuk tu aku berterima kasih sangat kat penyelia kami yang supportive

Semua tu aku ingat, titik mula untuk aku kenal konsep khidmat pelanggan. Jumpa semua orang, banyak background dan banyak cerita. Aku rasa pengalaman ni pun banyak matangkan aku. Tempoh kerja sampai selesai kerja lebih kurang sebulan setengah. Bayaran ikut berapa set borang yang kami berjaya hantar, dengan status sambilan (part time) nak harap apalah sangat. Bayaran memang tak banyak, tapi proses dan pengalaman tu yang aku rasa perbaiki sebahagian diri aku. Paling penting, aku belajar untuk senyum walau apa pun orang buat kat aku. Aku belajar untuk tak skeptik pada orang yang sedikit 'lain' dari aku. Aku belajar untuk lihat dunia dari sudut dan perspektif yang baru, yang aku tak pernah lihat lagi sebelumnya. Banyaklah. Pergi lah kerja, kau akan belajar sesuatu tak kira kerja apa pun kau buat. 

Ok. Prosedur nya kerja ni walk-in bila jumpa iklan besar-besaran (maknanya kau boleh jumpa kat mana-mana), taklimat sikit dan tamat bila selesai. Kontrak ada sebut sampai sekian-sekian tarikh tapi kalau kerja belum selesai kau patut habiskan walaupun tempoh dah lepas. Ada penyelia yang ditetapkan jadi jangan risau atau takut, kau boleh rujuk dia kalau ada apa-apa masalah. Dan pastikan,apa-apa masalah yang kau kurang pasti kau rujuk pada dia, jangan suka memandai-mandai sebab kau mungkin salah percaturan. Pembanci sambilan RISDA ni, walaupun bayaran tak banyak dan status kau sambilan tapi dia tetap buat caruman EPF - untung. Sepanjang buat bancian aku dan sepupu naik motor, dan boleh claim duit minyak ikut had yang ditetapkan. Naik kereta pun boleh, tapi jangan membazir lah. Ah ikut suka kau lah. Tips; Jangan buang nombor contact penyelia kau terutamanya, sebab dia orang ada pengalaman jadi banyak benda lagi kau boleh belajar dengan dia. 

Aku dan sepupu selesai kerja ni dalam bulan Ramadhan, jadi raya dah boleh bersenang lenang bersuka ria gelak ketawa makan apa-apa tak payah fikir kerja. Perfect timing!

2 comments:

  1. Thank u for sharing. Saya baca semua post pengalaman kerja.
    Tapi ada skip2 juga hehe :D

    ReplyDelete